Wegetariański grill – warzywa z grilla i inne wege przekąski

Wegetariański grill – warzywa z grilla i inne wege przekąski

Grill wegetariański to nie tylko pieczony chleb, a przede wszystkim warzywa. Oto garść pomysłów na dania wegetariańskie na grilla.

Wegetariański grill - warzywa z grilla i inne wege przekąski - Kamis.pl

Wegetariański grill – warzywa z grilla i inne wege przekąski

Na polskich rusztach najczęściej lądują różne mięsa. Co jednak z osobami, które go nie jedzą? Grill wegetariański to nie tylko pieczony chleb, a przede wszystkim warzywa. Przepysznie również smakują grzyby, które można dodatkowo wypełnić ciekawym farszem. Jeśli zastanawiasz się, co przygotować dla przyjaciela lub członka rodziny, który jest jaroszem, to jesteś w dobrym miejscu! Oto garść pomysłów na dania wegetariańskie na grilla.

Co przyrządzić na grilla dla wegetarian?

Inspiracji na grilla bez mięsa jest wbrew pozorom mnóstwo, a przyrządzone na nim dania zadowolą gusta nawet najwybredniejszego gościa. Rozpocznij spotkanie od lekkich przekąsek, np. bruschetty ze świeżymi pomidorami, a na danie główne zaserwuj kolorową sałatkę z grillowanymi warzywami. Grillową biesiadę dobrze jest zakończyć owocowym deserem. Poniżej przedstawiamy szeroką gamę dań na grilla dla wegetarian.

Pomysły na wegetariańskie dania na grilla

1. Grillowane warzywa – najlepsze na grilla są te o zwartej budowie, np. bakłażan, cukinia, papryka, cebula lub kukurydza. Należy pamiętać o tym, aby je pokroić w grube plastry o jak największej powierzchni i polać marynatą. Idealna marynata powinna zawierać tłuszcz, np. oliwę z oliwek, który zapobiegnie przesadnemu przesuszeniu się warzyw, oraz aromatyczne przyprawy, np. zioła prowansalskie, czosnek granulowany. Smak warzyw z grilla doskonale uzupełni marynata z dodatkiem musztardy delikatesowej Kamis.

2. Grillowane owoce – to niebanalna alternatywa dla wszelkich mięsnych dań. Podane z gałką lodów czy kruchymi ciasteczkami gwarantują zachwyt wszystkich gości! Owoce na grilla powinny być dojrzałe, ale zarazem dość twarde. Znakomicie sprawdzą się takie owoce jak ananas, banan, gruszka, jabłko lub truskawka. Przy ich przyrządzaniu trzeba pamiętać, aby co jakiś czas je przewracać, ponieważ inaczej mogą szybko się przypalić – ze względu na zawarty w nich cukier. Większe owoce, takie jak gruszki, morele, plastry ananasa czy brzoskwinie można grillować na ruszcie bez tacki lub folii.

3. Faszerowane warzywa – tu znakomicie sprawdzą się nie tylko cukinie, papryki, pomidory czy ziemniaki, ale także grzyby, np. pieczarki portobello – są większe i bardziej mięsiste w porównaniu do zwykłych pieczarek, dlatego znakomicie nadają się do nadziewania. Najlepiej łączą się z farszem z sera żółtego i pokrojonych w kostkę warzyw. Zamiast zwykłego sera możesz też użyć włoskiej mozzarelli. W kompozycji ze świeżymi pomidorami na pewno wszystkim zasmakuje.

4. Ziemniaki z grilla – mogą być podane jako osobne danie lub dodatek do innych potraw. Szczególnie dobrze smakują małe, młode ziemniaki, które nie rozlecą się pod wpływem gorąca i nie wymagają wcześniejszego obierania ze skórki, należy je tylko dokładnie wyszorować. Jeśli chcesz grillować je w całości, to wcześniej podgotuj je w osolonej wodzie. Cudownie komponują się z masłem ziołowym lub sosem jogurtowym ze świeżym szczypiorkiem.

5. Grillowane sery – w zależności od rodzaju sera stosuje się różne metody grillowania. Najlepsze sery do wrzucenia na ruszt to oscypek, camembert, caciocavallo, scamorza i coraz popularniejszy w Polsce: halloumi. Sery brie, camembert i mniejsze oscypki powinno przyrządzać się w całości, natomiast duże oscypki i ser halloumi należy pokroić w plastry. Grillowany ser można podawać z żurawiną, sosem tzatziki, barbecue, musztardowym lub konfiturą cebulową.

6. Sałatki– im bardziej kolorowe, tym lepiej. Możliwości i połączeń smakowych jest wiele –od świeżych owoców i warzyw po nabiał. Do wyboru, do koloru!

7. Pieczywo z grilla – i wcale nie oznacza to suchej, przypalonej kromki chleba! Grillować można np. bruschetty, czyli włoskie grzanki czosnkowe z ziołami i pokrojonymi pomidorami, czy chlebek naan – pieczywo pochodzące z Indii.

Dipy, pasty i sosy do dań z grilla

Znakomite dipy, pasty i sosy to ciekawa alternatywa dla keczupu i majonezu. Co warto przygotować?

Hummus, czyli pasta z ugotowanej ciecierzycy z sezamem i czosnkiem. Może wystąpić w różnych wydaniach: klasycznym, buraczanym, dyniowym lub fasolowym.

Guacamole to meksykańska salsa. Pastę tworzy się na bazie dojrzałego awokado, limonki lub cytryny oraz soli.

Pikantny dip musztardowy, który docenią smakosze ostrzejszych smaków. W zależności od stopnia ostrości można wybrać musztardę sarepską Kamis, musztardę chrzanową Kamis lub najpikantniejszą musztardę rosyjską Kamis. 

Salsa pomidorowa, czyli aromatyczny sos z pomidorów i cebuli z dodatkiem chili i majeranku. Wspaniale łączy się np. z pieczywem z grilla.

Tzatziki to grecki dip, którego głównymi składnikami są jogurt, czosnek i ogórek. Idealny do grillowanych warzyw i pieczywa.

Sos żurawinowy, który wspaniale skomponuje się z wszelkimi grillowanymi serami, a najlepiej z oscypkiem.

Pesto, czyli zielony włoski sos, przyrządzany z bazylii, orzeszków piniowych (lub pestek dyni), czosnku i oliwy. Znakomity do grillowanego chleba.

Podstawa to dobra organizacja 

Pamiętaj, że grill (niezależnie od tego, czy wegetariański czy nie) to nie tylko smaczne posiłki. Równie ważna jest przyjemna atmosfera, dlatego — aby nic nie popsuło zabawy – warto zaopatrzyć się w koce, świece zapachowe na komary i papierowe serwetki. Dobrej zabawy!

Wejdź na naszą stronę, żeby odkryć więcej przepisów, porad, filmów i inspiracji >