5 inspiracji na mięsne oraz wegetariańskie szaszłyki na grilla
Szaszłyki z grilla mogą stanowić wyśmienitą przekąskę, ale i niebanalne danie, które ucieszy podniebienia zarówno całej rodziny, jak i zaproszonych gości. Dlaczego? Bo każdy mięsożerca, wegetarianin czy weganin znajdzie tu coś dla siebie! Jeśli więc chcesz, by w letnie popołudnie Twój stół zabłysnął smakowitymi kolorami, wrzuć szaszłyki na grilla i niech zadzieje się magia!
Pomysł na szaszłyki z grilla
Mięsne, mięsno-warzywne, warzywne, a nawet owocowe! Inspiracji i pomysłów na szaszłyki jest mnóstwo. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić szaszłyki na grilla, wystarczy, że otworzysz okno wyszukiwarki lub po prostu własną głowę, bo jedynym, co nas ogranicza jest w zasadzie nasza wyobraźnia. Jeśli jesteś fanem mięsa, do gustu przypadną Ci mini kebaby o oryginalnym smaku. Jeżeli lubisz połączenia mięsno-owocowe, wykorzystaj owoce, takie jak ananas, brzoskwinia czy śliwki i połącz je z drobiem, wieprzowiną lub wołowiną. Na wegetarian czekają różnorakie opcje serowe z dodatkiem warzyw lub owoców, a na wegan – mnóstwo kolorowych warzyw i owoców w wersji solo lub w połączeniu z tofu.
Szaszłyki mięsne
Jedną z ciekawych, nietypowych opcji są mini kebaby z mięsa mielonego z dodatkiem przypraw. Przygotujesz je w kilku prostych krokach. Do mięsa dodaj przyprawy, a następnie zwilżoną ręką formuj wokół patyczka ruloniki o długości ok. 10-12 cm. Przed wyłożeniem na ruszt szaszłyki wstaw do lodówki, by przeszły aromatem. Po godzinie ugrilluj i serwuj w towarzystwie lekkiej sałatki. Do orientalnego smaku mini kebabów pasować będzie sos musztardowo-chrzanowy na bazie musztardy chrzanowej Kamis.
Składniki na mini kebaby:
• mielone mięso drobiowe (lub wieprzowe)
• curry
• kminek
• sól i pieprz
• natka pietruszki (opcjonalnie)
• oliwa lub olej
Składniki na sos musztardowo-chrzanowy:
• jogurt naturalny
• majonez
• chrzan
• sól
• pieprz
• sok z cytryny
• cukier lub miód
Szaszłyki mięsno-warzywne
To chyba najbardziej klasyczna forma szaszłyków. Składają się najczęściej z kilku rodzajów mięs (np. kurczak i boczek) z dodatkiem warzyw, takich jak cebula, papryka i cukinia. By podkreślić ich smak, warto warzywa polać marynatą z dodatkiem lubczyku i koperku. Do przygotowania szaszłyków potrzebne będą:
• pierś z kurczaka (opcjonalnie plastry boczku)
• cukinia
• cebula
• czerwona papryka
• koperek
• lubczyk
• oliwa lub olej
• sól i pieprz
Pierś pokrój na średniej wielkości kawałki. Paprykę pokrój w kostkę, cebulę obierz z łusek i pokrój w trójkąty, a cukinię w grubsze krążki. W osobnej misce przygotuj marynatę z oleju, ziół i przypraw. Składniki nadziewaj na patyczki na przemian, a gotowe połóż na ruszt i polej marynatą. Do szaszłyków sprawdzi się np. dip czosnkowy na bazie jogurtu lub umiarkowanie ostra musztarda sarepska Kamis.
Szaszłyki wegetariańskie
W wegetariańskiej wersji szaszłyków mięso można zastąpić np. serem halloumi. Idealnie skomponują się z nim pomidorki koktajlowe, żółta papryka i cukinia bądź bakłażan. Inną opcją jest ser feta z cebulą, papryką i pieczarkami. Jeżeli ktoś jest fanem ryb, szaszłyki można przyrządzić z marynowanym łososiem. Nie zapominajmy o polaniu szaszłyków marynatą na bazie oliwy i podaniu do nich sosu tzatziki na bazie gęstego jogurtu z dodatkiem startych ogórków i czosnku. Niezależnie od wyboru warzyw, wszystkie składniki należy pokroić w kostkę i nakładać na patyczek – poza pomidorkami, które można nadziać w całości.
Szaszłyki wegańskie
W przypadku wegańskiej opcji w zasadzie nie ma ograniczeń. Do szaszłyków nadają się bowiem niemal wszystkie warzywa. Wymienić tu należy wspominane już wcześniej paprykę, cukinię, cebulę, bakłażana czy pomidorki. Dołożyć można również krążki pokrojonej w poprzek kolby kukurydzy.
Ciekawym urozmaiceniem jest tofu lub mniej popularny tempeh, który jest pochodną tofu – powstaje z całych ziaren soi i posiada orzechowy posmak. Dla uzyskania wyjątkowego smaku, tofu można namoczyć w marynacie miodowo-musztardowej, na bazie ostrej musztardy rosyjskiej Kamis. Do wszelkich kompozycji warzywnych jako dodatek idealnie sprawdzi się sos miodowo-musztardowy na bazie musztardy delikatesowej Kamis.
Szaszłyki na słodko
Słodki deser zastąpią szaszłyki owocowe. Można je podać zarówno w formie grillowanej, jak i na zimno, wykorzystując owoce sezonowe, takie jak truskawki czy arbuz. Na grilla znakomicie sprawdzi się banan i ananas.
Układając owoce kolorystycznie, można z nich tworzyć piękne kompozycje! Owocowe szaszłyki warto podać z dodatkiem jogurtu – słodkiego lub naturalnego. Można je także zanurzyć w czekoladzie.
Szaszłyki dla każdego
W sezonie grillowym warto próbować nowych rzeczy i łączyć ze sobą najróżniejsze smaki. Serwując gościom szaszłyki, warto przełamywać schematy, dodając do mięs aromatyczne, orientalne przyprawy lub łącząc je z owocami, jak np. kurczak z ananasem czy mniej oczywiste polędwiczki wieprzowe ze śliwką. Ze względu na nieograniczone możliwości i łatwość przygotowania, są one idealnym rozwiązaniem na spotkania przy wspólnym stole. Szaszłyki warto podawać w towarzystwie dipów i sałatek. Sprawdzą się do nich również pieczone ziemniaki lub ryż.
Wejdź na naszą stronę, żeby odkryć więcej przepisów, porad, filmów i inspiracji >