5 inspiracji na mięsne oraz wegetariańskie szaszłyki na grilla

5 inspiracji na mięsne oraz wegetariańskie szaszłyki na grilla

Szaszłyki z grilla mogą stanowić wyśmienitą przekąskę, ale i niebanalne danie, które ucieszy podniebienia zarówno całej rodziny, jak i zaproszonych gości.

5 inspiracji na mięsne oraz wegetariańskie szaszłyki na grilla - Kamis.pl

5 inspiracji na mięsne oraz wegetariańskie szaszłyki na grilla

Szaszłyki z grilla mogą stanowić wyśmienitą przekąskę, ale i niebanalne danie, które ucieszy podniebienia zarówno całej rodziny, jak i zaproszonych gości. Dlaczego? Bo każdy mięsożerca, wegetarianin czy weganin znajdzie tu coś dla siebie! Jeśli więc chcesz, by w letnie popołudnie Twój stół zabłysnął smakowitymi kolorami, wrzuć szaszłyki na grilla i niech zadzieje się magia!

Pomysł na szaszłyki z grilla

Mięsne, mięsno-warzywne, warzywne, a nawet owocowe! Inspiracji i pomysłów na szaszłyki jest mnóstwo. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić szaszłyki na grilla, wystarczy, że otworzysz okno wyszukiwarki lub po prostu własną głowę, bo jedynym, co nas ogranicza jest w zasadzie nasza wyobraźnia. Jeśli jesteś fanem mięsa, do gustu przypadną Ci mini kebaby o oryginalnym smaku. Jeżeli lubisz połączenia mięsno-owocowe, wykorzystaj owoce, takie jak ananas, brzoskwinia czy śliwki i połącz je z drobiem, wieprzowiną lub wołowiną. Na wegetarian czekają różnorakie opcje serowe z dodatkiem warzyw lub owoców, a na wegan – mnóstwo kolorowych warzyw i owoców w wersji solo lub w połączeniu z tofu.

Szaszłyki mięsne

Jedną z ciekawych, nietypowych opcji są mini kebaby z mięsa mielonego z dodatkiem przypraw. Przygotujesz je w kilku prostych krokach. Do mięsa dodaj przyprawy, a następnie zwilżoną ręką formuj wokół patyczka ruloniki o długości ok. 10-12 cm. Przed wyłożeniem na ruszt szaszłyki wstaw do lodówki, by przeszły aromatem. Po godzinie ugrilluj i serwuj w towarzystwie lekkiej sałatki. Do orientalnego smaku mini kebabów pasować będzie sos musztardowo-chrzanowy na bazie musztardy chrzanowej Kamis.

Składniki na mini kebaby:

• mielone mięso drobiowe (lub wieprzowe)

papryka słodka mielona

papryka ostra mielona

curry

kminek

• sól i pieprz

• natka pietruszki (opcjonalnie)

• oliwa lub olej

Składniki na sos musztardowo-chrzanowy:

• jogurt naturalny

• majonez

• chrzan

musztarda chrzanowa Kamis 

• sól

• pieprz

• sok z cytryny

• cukier lub miód

 

Szaszłyki mięsno-warzywne

 

To chyba najbardziej klasyczna forma szaszłyków. Składają się najczęściej z kilku rodzajów mięs (np. kurczak i boczek) z dodatkiem warzyw, takich jak cebula, papryka i cukinia. By podkreślić ich smak, warto warzywa polać marynatą z dodatkiem lubczyku i koperku. Do przygotowania szaszłyków potrzebne będą:

• pierś z kurczaka (opcjonalnie plastry boczku)

• cukinia

• cebula

• czerwona papryka

• koperek

• lubczyk

• oliwa lub olej

• sól i pieprz

Pierś pokrój na średniej wielkości kawałki. Paprykę pokrój w kostkę, cebulę obierz z łusek i pokrój w trójkąty, a cukinię w grubsze krążki. W osobnej misce przygotuj marynatę z oleju, ziół i przypraw. Składniki nadziewaj na patyczki na przemian, a gotowe połóż na ruszt i polej marynatą. Do szaszłyków sprawdzi się np. dip czosnkowy na bazie jogurtu lub umiarkowanie ostra musztarda sarepska Kamis.

Szaszłyki wegetariańskie

W wegetariańskiej wersji szaszłyków mięso można zastąpić np. serem halloumi. Idealnie skomponują się z nim pomidorki koktajlowe, żółta papryka i cukinia bądź bakłażan. Inną opcją jest ser feta z cebulą, papryką i pieczarkami. Jeżeli ktoś jest fanem ryb, szaszłyki można przyrządzić z marynowanym łososiem. Nie zapominajmy o polaniu szaszłyków marynatą na bazie oliwy i podaniu do nich sosu tzatziki na bazie gęstego jogurtu z dodatkiem startych ogórków i czosnku. Niezależnie od wyboru warzyw, wszystkie składniki należy pokroić w kostkę i nakładać na patyczek – poza pomidorkami, które można nadziać w całości.

Szaszłyki wegańskie

W przypadku wegańskiej opcji w zasadzie nie ma ograniczeń. Do szaszłyków nadają się bowiem niemal wszystkie warzywa. Wymienić tu należy wspominane już wcześniej paprykę, cukinię, cebulę, bakłażana czy pomidorki. Dołożyć można również krążki pokrojonej w poprzek kolby kukurydzy.

Ciekawym urozmaiceniem jest tofu lub mniej popularny tempeh, który jest pochodną tofu – powstaje z całych ziaren soi i posiada orzechowy posmak. Dla uzyskania wyjątkowego smaku, tofu można namoczyć w marynacie miodowo-musztardowej, na bazie ostrej musztardy rosyjskiej Kamis. Do wszelkich kompozycji warzywnych jako dodatek idealnie sprawdzi się sos miodowo-musztardowy na bazie musztardy delikatesowej Kamis.

Szaszłyki na słodko

Słodki deser zastąpią szaszłyki owocowe. Można je podać zarówno w formie grillowanej, jak i na zimno, wykorzystując owoce sezonowe, takie jak truskawki czy arbuz. Na grilla znakomicie sprawdzi się banan i ananas.

Układając owoce kolorystycznie, można z nich tworzyć piękne kompozycje! Owocowe szaszłyki warto podać z dodatkiem jogurtu – słodkiego lub naturalnego. Można je także zanurzyć w czekoladzie.

Szaszłyki dla każdego

W sezonie grillowym warto próbować nowych rzeczy i łączyć ze sobą najróżniejsze smaki. Serwując gościom szaszłyki, warto przełamywać schematy, dodając do mięs aromatyczne, orientalne przyprawy lub łącząc je z owocami, jak np. kurczak z ananasem czy mniej oczywiste polędwiczki wieprzowe ze śliwką. Ze względu na nieograniczone możliwości i łatwość przygotowania, są one idealnym rozwiązaniem na spotkania przy wspólnym stole. Szaszłyki warto podawać w towarzystwie dipów i sałatek. Sprawdzą się do nich również pieczone ziemniaki lub ryż.

Wejdź na naszą stronę, żeby odkryć więcej przepisów, porad, filmów i inspiracji >